Ervaringen met Metformine
8.0

Metformine

Metformine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om diabetes type 2 te behandelen. Het wordt geleverd in tabletvorm en wordt vervaardigd door verschillende farmaceutische bedrijven (Orifarm, Sandoz, TEVA, Stada, enz.). Het wordt al tientallen jaren gebruikt om de bloedsuikerspiegel te normaliseren.

Metformine is op recept verkrijgbaar. Artsen schrijven het vaak voor aan mensen met diabetes die overgewicht hebben, omdat het hen helpt gewicht te verliezen, maar het medicament is niet geïndiceerd als remedie tegen obesitas.

Metformine vermindert de productie van glucose en verhoogt de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Het is geen vervanging voor insuline.

Full name is required.
Message is required.
Rating is required.
Bedankt voor je review. Het zal spoedig gepubliceerd worden.
Elsje
april 23, 2025
User Avatar

Indertijd vreesde ik dat ik insuline zou nodig hebben, zoals mijn ma, maar uiteindelijk is gebleken dat, omdat ik type 2 heb, ik er met tabletten ook vanaf kom, gelukkig. Metformin is mijn persoonlijke go-to voor mijn suiker, al weet ik wel dat er nog andere middeltjes zijn. Ik heb ooit geprobeerd te veranderen, naar GLP-1, omdat mensen me dat aanbevolen, maar, ik haatte die prikken, en al viel ik er wel van af, mijn suuikerniveau ging weer de hoogte in.. Daarom blijf ik bij Metformin. Dat ietske meer buikske kan ik wel accepteren, als mijn suiker maar onder controle blijft.

8/10

Als erg effectief, en mensen die geen andere ziekten hebben, noch medicamenten nemen die niet mogen gecombineerd worden hebben, melden niet meer dan een beheersbare inclinatie tot diarree als bijwerking. Mensen echter die tegenindicaties hebben of “foute medicamenten” nemen, kunnen ernstige complicaties krijgen.

Misselijkheid, diarree, buikpijn.

Ja mensen gebruiken vanalles om een slanke lijn te bekomen. Waarom zou metformine kunnen werken daarvoor? Een verstoring van de glucoseverwerking gaat vaak gepaard met gewichtstoename. Het is daarom niet ondenkbaar dat een herstel van de glucoseverwerking door middel van een medicament kan leiden tot het verliezen van het gewicht dat door de ziekte werd veroorzaakt. Het kan echter ook omgekeerd: bijvoorbeeld: bepaalde medicamenten die de insulineproductie overstimuleren, om verlies aan insulinegevoeligheid in cellen te compenseren, zorgen net voor gewichtstoename. Men is nog niet helemaal uit aan de exacte mechanismes die voor deze bijwerkingen verantwoordelijk zijn. Feit is sowieso dat sommige gebruikers inderdaad melden dat ze gewicht verliezen tijdens metformine gebruik, en deze bevinding wordt bevestigd door dokters.

Veel medicamenten voor diabetes type 2, tegenwoordig, zijn GLP-1 agonist analogen.